Fertiliteitscounselor

Ongeveer 1 op de 6 koppels heeft problemen om zwanger te worden.

Hoewel de oorzaken hiervan zeer uiteenlopend zijn, ervaart iedereen in mindere of meerdere mate stress en emoties wanneer ze worden geconfronteerd met fertiliteitsproblemen.

Soms lukt het toch om met relatief simpele hulp zwanger te worden.  Anderen doorlopen een heel traject om hun kinderwens vervuld te zien worden.   En helaas zullen sommigen nooit een eigen kindje krijgen.  Een kinderwens, zwanger (willen) worden; het is een emotionele rollercoaster!

Een kinderwens heeft een impact op relatie en omgeving

Een kinderwens heeft een impact op je directe relatie en de relatie met je omgeving.
Je partner en jij gaan allebei anders om met jullie emoties en het risico bestaat dat je elkaar hierin kwijt raakt. 

Je directe omgeving van familie en vrienden leggen onbewust extra druk op jullie schouders.  Onschuldige vragen als ‘En, wanneer beginnen jullie er aan?’ of  ‘Zijn jullie nog aan het oefenen?’ worden al snel pijnlijk. 

En wanneer mensen weten dat je probeert zwanger te worden, geven ze vaak goedbedoelde, maar ongewenste raad.

Ik spreek uit ervaring
Ik handel in vertrouwen

Pret à Porter begeleidt je door deze periode

Daarom ben ik gestart met fertiliteitscounseling.  Ik wil er voor zorgen dat andere koppels dit nooit meer hoeven mee te maken!  Ik sta jullie bij en help je om door die turbulente periode heen te geraken.

Counseling is psychosociale begeleiding.

Tijdens het eerste verhelderend gesprek, lijsten we de vragen op die jij of jullie hebt/hebben.

Bijvoorbeeld:

  • Hoe kunnen we beter omgaan met de stress?
  • Wat zeggen we tegen onze omgeving?
  • Hoe gaan we om met de reacties van anderen?
  • Hoe maken we de keuzes die gemaakt moeten worden?
  • Hoe vinden mijn partner en ik elkaar weer terug  in deze situatie?

We staan stil bij de keuzes die je kan maken.  We zoeken samen naar manieren die je helpen om te gaan met stress en verschillende emoties tijdens deze periode.

Echte Verhalen

Mijn partner en ik wilden heel graag kinderen, maar dat bleek niet zomaar te lukken.  Samen besloten we in een fertiliteitstraject te stappen.  Dankzij de medische begeleiding hebben we nu twee prachtige kinderen !
De medische wereld bood ons allerlei oplossingen aan om ons lichamelijk te helpen, maar psychosociaal voelden we ons aan ons lot overgelaten. Het was een afstandelijke, haast technische transactie.
Even stilstaan, een open gesprek over hoe wij ons voelden, over de keuzes die we maakten, of zoeken naar manieren om om te gaan met stress, omgaan met onze gevoelens van onzekerheid en hoop, zat er niet in.   Voor mij was dat echt een gemis.

Wat is een fertiliteitscounselor?

Als fertiliteitscounselor ben ik een professionele zorgverlener in de gezondheidszorg, gespecialiseerd binnen de fertiliteit. Ik werk samen met artsen, ziekenhuizen, organisaties, instanties en andere zorgprofessionals om jou en je partner optimaal te begeleiden in jullie kinderwens.  Ik informeer je hoe je gezond zwanger wordt en hoe je je kansen om zwanger te worden optimaliseert.

Daarnaast help ik individuen of koppels die geconfronteerd worden met een verminderde vruchtbaarheid; onafhankelijk of je met een fertiliteitsbehandeling bezig bent of niet.

En mocht je kinderloos blijven, steun ik je en doorloop samen met jou de opties die er dan nog zijn.

Ik wil je helpen om het allemaal te kunnen dragen, blijven dragen en het draaglijk te houden.

Echte Verhalen

Mijn partner en ik hadden tijdens het hele traject niet iemand om mee te praten, om onze gevoelens mee te delen.  We hadden niemand die naar ons luisterde en mee op zoek ging naar een oplossing om met onze emoties om te gaan.  Iemand die ons hielp om beslissingen te nemen.